baby-shoes_color
LOGO2_L (2)
moon-684130

Hvad er kolik?

Hvad er kolik? - og har min baby kolik? 

Når du skal vurdere, om din baby har kolik, så er den gængse metode at vurdere, hvor meget din baby græder. Læger og sundhedsplejerske kalder det for kolik, hvis din baby græder mere end

- 3 timer i døgnet
- 3 dage om ugen
- 3 uger af gangen

Kolik hos nyfødte og babyer er som diagnose omdiskuteret. Flere og flere kalder det en 'skraldespandsdiagnose', fordi der stadig er en del læger, beder forældrene om at ‘vente et par måneder til det går over af sig selv’. Som forældre til en grædende og urolig baby, er det som oftest uudholdeligt at vente et par måneder og bare håbe på, at det går over af sig selv.

Kolik er i vores øjne en overordnet term, som kan dække over en masse underliggende tilstande. Nedenfor kan du se nogle af disse tilstande – og vi dykker endnu dybere ned i dem i de første moduler af vores onlineforløb.

Refluks/reflux (herunder silent refluks)

Refluks betyder tilbageløb, og for babyer betyder det ofte tilbage af mælk. Babyer gylper ofte deres mælk op, fordi deres lukkemuskel i halsen ikke er fuldt ud udviklet. Nogle babyer gylper relativt voldsomt, men uden at det har nogen negative følgevirkninger eller reaktioner hos dem. For andre babyer bliver gylpen så voldsom og ofte, at det giver gener, fordi mavesyren gør ondt i hals og svælg.
Silent refluks er sværere at opdage, fordi babyerne ikke gylper det op, men mavesyren glider op og ned i spiserøret og kan kun opdages ved at kigge på andre symptomer.

Symptomerne på refluks kan være

  • Mange timers gråd og uro
  • Din baby bryder sig ikke om at ligge ned (fordi mavesyre flyder nemmere op i halsen)
  • Din baby lugter surt eller af syre ud af munden
  • Din baby bliver ked af det, når han/hun bøvser og gylper

Når du giver mælk (v. amning eller sutteflaske) så er måltiderne urolige. For nogle babyer lindrer mælken og kan derfor overspise. For andre bliver måltiderne ubehagelige og urolige.

Læs meget mere om refluks her

Umodent tarmsystem, forstoppelse eller urolig mave hos din baby

Mange mener, at kolik kan bunde i et umodent tarmsystem. Hypotesen opstår primært, fordi der er en øget tendens til kolik hos for tidligt fødte babyer (som næsten per definition har et umodent tarmsystem, fordi deres kroppe ikke er fuldt udviklede ved fødsel). Når babyerne bliver født og kommer ud i verden, så er der rigtig mange ting, de skal lære at kende – og for nogle babyer kan det være meget overvældende. Én af de ting, som ganske mange babyer kæmper med i starten af deres liv, er luft i maven. Luft i maven giver behov for at bøvse eller prutte, og det kan godt gøre lidt ondt i maven, når noget er undervejs.

Symptomerne på umodent tarmsystem eller urolig mave

  • Din baby bliver meget ked af det ved bøvser eller prutter
  • Din babys afføring er meget ildelugtende (måske syreholdigt) eller har forstoppelse
  • Din baby vrider sig eller krummer sammen i kroppen, mens han/hun spænder op eller laver grimasser.

Ømhed i nakke, lænd eller ryg

Når din baby bliver født, så sker det, at han/hun bliver en smule klemt i processen. Der er ikke meget plads at komme ud på, og nogle gange kan det gå lidt stærkt på nogle stadier af fødslen. Der skal ikke meget til, førend en lille baby kan få en ømhed i nakken eller lænd som følge af den fødsel. Derfor henvender mange kolikforældre sig til en kranio-sakral terapeut, bodySDS terapeut eller kiropraktor som én af de første ting, og det anbefales også ofte af lægerne at afprøve.

Symptomer på ømhed i nakke, lænd eller ryg
Din baby har en tydelig favoritside at ligge på med hoved og måske også krop (vil gerne ligge på siden eller maven, når han/hun sover)
Amning/flaskning tager lang tid. Din baby har svært ved at holde koncentrationen, når han/hun får mad og du har måske mistanke om, at han/hun ikke får mad nok (en skævhed i nakke kan medføre et mere svagere sug og dermed tager indtag af mad længere tid).

Køresyge hos din baby

Én af de meste oversete muligheder for kolik er køresyge. Babyer kan ikke give udtryk for, hvis de bliver utilpas og en del små babyer skal lige vænne sig til at køre bil. Derfor kan det som forældre være svært at afkode dette symptom, hvis man ikke er opmærksom på det.

Symptomer på køresyge hos din baby
Bryder sig ikke om at køre bil (og andre transportmidler) og har svært ved at falde til ro
Kaster op eller gylper voldsomt i transportmidler
Bryder sig nogle gange ikke om at køre i barnevogn pga. de gyngende bevægelser
Bryder sig ikke om vuggende senge, for meget vuggen i din favn eller om at komme op i luften af flyve
Enkelte babyer har så meget køresyge, at de bliver dårlige i badet, fordi de bliver utilpas af ‘vandspejlet’ og dermed bliver dårlige
Kig efter om din baby bliver bleg, stirrer groggy ud i luften eller græder ofte i alle slags transportmidler.

Sensitivitet hos din baby

Nogle mener, at kolikbabyer blot er mere sensitive overfor nye indtryk. Noget tyder på, at nogle babyer er bedre til selv at skærme af for verdens indtryk – f.eks. ved at falde i søvn, når der er gæster eller anden uro i hjemmet. Andre babyer tager alle oplevelser ind, nyder at være sociale og glemmer derfor at putte sig ind til sin mor eller lægge sig til at sove, når det bliver for meget for dem.

Symptomer på sensitivitet
Meget gråd i forbindelse med søvn, fordi babyerne har svært ved at slippe oplevelserne
Hyppig opvågnen pga. lyde, lys eller andre forstyrrelser (f.eks. babyen egne spjæt)
Meget gråd i forbindelse med ændringer i rutiner, ændring i hverdag eller ved mange aktiviteter
Social, udadvendt og meget opmærksom baby, som ikke selv giver tegn ved overstimulering eller træthed.

Uanset om du genkender alle ovenstående symptomer eller ingen af ovenstående, så er det vigtigt for jeres baby og dig, at I får overvejet, hvad jeres baby prøver at vise jer med sin gråd. I skal ikke stille jer tilfreds med at vente til gråden går over. Der findes måske ikke en endelig kur, men der findes masser af lindring i at finde små, gyldne guldkorn, som giver bare en lille smule mindre gråd og en lille smule mere søvn.

Øreproblemer

Mellemørebetændelse eller væske i øret er af og til årsagen til gråd og uro hos baby. Der er indikationer på, at op mod 40% af alle børn har haft mellemørebetændelse, inden de fylder to år. Det er typisk lidt større babyer, som lider af øreproblemer - men ikke desto mindre er det værd at få det tjekket, hvis symptomerne er tilstede.

Et tryk i mellemørerne kan sammenlignes lidt med det tryk, som opstår under landing med et fly. Hos små babyer kan sådan et tryk være til stor frustration, og de bliver pylrede og har svært ved at finde ro til at spise og sove.

Du skal naturligvis være opmærksom på, om din baby har feber og opsøge læge hurtigst muligt, hvis du har en mistanke om, at det kan være mellemørebetændelse. Hvis det er væske i ørerne, så vil der som oftest ikke være feber tilstede, og derfor kan det være sværere at opdage.

Stramt tungebånd

Stramt tungebånd kan give forskellige gener hos din baby. Først og fremmest oplever mange, at det har indflydelse på amningen. Babyerne kan have svært ved at holde vakuum på brystet og er urolige under amning. Det giver spændinger i kæbeleddet hos din baby, fordi han/hun skal sutte kraftigere for at holde vakuum - og kan starte en ond cirkel, hvor din baby bliver for træt til at spise og for sulten til at sove.

Du kan få tjekket tungebåndet af din læge eller sundhedsplejerske, men nogle gange oplever vi, at det kan være rigtig svært at afgøre, om tungebåndet er for stramt, fordi der skal en særlig teknik til at tjekke det. Hvis du fortsat mistænker, at din baby har for stramt tungebånd, så vil vi anbefale, at du går til en behandler eller læge, som har specialiseret sig i stramt tungebånd.

Indenfor de seneste par år er der kommet meget fokus på babyer med for stramt tungebånd. Gennem tiderne har øre-, næse- og halslæger nemt kunnet klippe tungebåndet hos babyer, men nu har eksperter opdaget, at tungebåndet også kan have behov for at blive klippet længere nede i undermunden. Det er et langt mere kompliceret indgreb, som oftest gøres i fuld bedøvelse.

Særligt i Holland er man langt fremme med denne viden, og der findes flere klinikker (også en enkelt med en dansk ejer), som foretager disse indgreb på babyer med stor succes. Øre-, næse- og halslæger samt resten af behandlingsområdet er igang med at tilegne sig viden på området for at hjælpe de babyer i Danmark med at få klippet deres tungebånd.

Søvnmangel hos din baby

Hvis din baby har svært ved at finde ro til at sove, så er forklaringen ofte én eller anden form for ubehag (læs om de andre muligheder længere oppe på siden).

Søvnmangel i sig selv er sjældent grunden til gråd og uro. Men ikke desto mindre er det vigtigt at være opmærksom på, at din baby har brug for ro og tryghed til at kunne sove. Hvis din baby får nok søvn, så er der nemlig langt større chancer for, at din baby også er tilfreds og glad i løbet af dagen.

Du kan læse mere om søvn her

 

Ammeproblemer

Nyfødte babyer bliver som regel ammet ofte og længe af gangen i starten. De fleste babyer finder ro og tryghed i en varm favn med et bryst i munden. Men af og til skaber amningen flere frustrationer end glæde - og det kan derfor være godt at kigge på, om der er nogle underliggende faktorer, som influerer på en urolig amning.

Læs meget mere om ammeproblemer her


 

Forside |Alt om kolikLær TaktikkenBlog | Køb onlineforløb | Om os |Mit univers |

 

Copyright  2018 KolikTAKTIK