baby-shoes_color
LOGO2_L (2)
moon-684130

Gråd hos babyer

Sure og utilfredse babyer er en prøvelse

Alle nybagte forældre ved, at babygråd for en periode bliver en del af hverdagen. Et af de største hovedbrud på barsel kan nemt blive at skabe en hyggelig atmosfære og minimere gråden.

Men hvorfor græder de små? Hvordan afkoder du gråden? Og sidst men ikke mindst hvordan får du det stoppet hurtigst muligt?

Helt basalt så græder din baby, fordi det ønsker sig en ændring i forhold til den nuværende situation. Din baby har begrænsede muligheder for at kommunikere, da han/hun er kropssprog- og sprogmæssigt begrænset. Det er med andre ord din babys måde at kommunikere sine behov på – i mangel af bedre. Forskere mener, at babyerne som oftest bliver beroliget af at græde, fordi de kommer af med deres følelser og frustration. Nøjagtig ligesom vi voksne kan opleve at komme ud fra en frustration eller tristhed ved at råbe eller græde.

De mest hyppige årsager til babygråd og uro er:

 • Sult eller tørst
 • Træthed eller overstimulering
 • Utryghed eller smerter

Gråd og uro i forbindelse med sult eller tørst

Nogle helt små babyer spiser rigtig mange gange i døgnet, og det er godt at lytte til dette behov, for de regulerer selv deres indtag af mad. Når din baby græder, så er det et godt sted at starte.

Det burde være så nemt at stikke babyen er bryst eller en sutteflaske, og så falder din baby trygt til ro. Sådan er det heldigvis også for de fleste. Men for nogle babyer kan selve madsituationen være forbundet med uro og forvirring. Det kan skyldes, at din baby både er træt og sulten på én gang og ikke kan finde til at spise. Det kan være, at din baby er blevet meget sulten og nu er blevet så ked af det, at han/hun slet ikke kan koncentrere sig om, det der egentlig kan hjælpe – nemlig at få lidt mad i maven.

Nogle babyer oplever et stærkt ubehag ved at luft i mave, bobler og bøvser i halsen passerer. Prøv at lægge mærke til, om din baby falder til ro bagefter og brug den viden til at lindre symptomet næste gang ved at gå vuggende rundt og banke blidt på ryggen med en flad hånd. Du kan også massere din babys mave blidt eller ‘cykle’ lidt med benene, så der kommer bevægelse i babyens system.

Gråd og uro i forbindelse med træthed eller overstimulering

Babyer og søvn er ikke altid en nem kombination, og der kan opstå meget gråd i forbindelse med (over)træthed og overstimulering.

Nogle babyer oplever ikke samme trang til at slumre sødt og roligt i mange timer af gangen til stor ærgrelse for forældrene. Men lad dig ikke narre af, at din baby har mindre behov end andre. Nogle oplever at have en meget aktiv, opmærksom og udadvendt baby, som ikke selv evner at trække sig ind i søvnen, når der er behov. Andre har en urolig lille baby, måske med kolik, refluks eller andre smerter, som kan forstyrre og forvirre søvnbehovet.

For din baby er alting nyt, og de helt små har ikke kapacitet til at forstå og sortere i indtrykkene. For nogle skal der ikke mere til end en lille køretur i barnevognen med udkig til verden, førend det bliver for meget. Hvis du oplever uforklarlig uro, så kan du prøve at skærme din baby lidt i en periode. Det kan være med mere tid hjemme, færre besøg, bære din baby i vikle/bæresele på maven med hovedet ind mod dig, ligge fladt nede i barnevognen med ‘andenæb’ på vognen, så du skærmer for lyde og lys.

Kan du genkende ovenstående, så kan du med fordel også arbejde på at lære din babys døgnrytme at kende (eller skabe den), lære selv de mindste tegn på træthed at kende og ikke mindst putte din baby lidt før, end du tror (eller i hvert fald trække jer ud af larm, uro og oplevelser og finde ro inden sovetid).

Gråd og uro i forbindelse med utryghed eller smerter

Utryghed hos din baby kan dække over mange faktorer. Det kan være en utryghed i kroppen (luft i mave, bøvser eller smerter). Det kan være utryghed ved mennesker, som taler højt eller i et meget rungende lokale. Det kan være, at din baby ikke har lyst til at blive taget op og har mest brug for at være i velkendte arme. Det kan være dufte, lyde, lys eller stemninger. Især helt små babyer er meget let påvirkelige overfor deres mors humør og stemning og søger hendes nærhed og tryghed. Husk på at babyen har været i moderens mave i mange måneder og er mest vant til hendes stemme og duft.

Det kan være rigtig svært at afkode, om din baby har smerter, da han/hun kun kan kommunikere med gråd, som også kan betyde rigtig mange andre ting. Hvis du har den mindste mistanke om, at din baby fejler noget, så skal du bringe din baby til læge, så I kan få afklaring på situationen og give jer ro som familie. Hellere en gang for meget til læge, end en gang for lidt.

Hvornår græder min baby så meget, at det kaldes kolik?

Den gængse definition på kolik er, når en baby græder eller er urolig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 gange om ugen i mere end 3 uger. Mellem 5-25% af  babyer opleves at have en koliktilstand i én eller anden grad og nogle mener, at det er helt op til hver 5. baby, som har uro og lange grædeture, som kræver særlig opmærksomhed (Reference: http://sund-forskning.dk/artikler/kolik-eller-maveproblemer-naturlig-baby/).

Der går typisk lidt tid, inden man som forælder indser, at der er tale om en mere permanent tilstand af gråd og uro, som kan kaldes kolik, og mange håber, at det går hurtigt over.

Hvis du er én af dem, som har oplevelse af, at din baby er meget grædende og urolig og dermed mistænker kolik. Så kan det betale sig at lægge en god taktik som forælder for at komme bedst muligt igennem perioden.

Først og fremmest vigtigt at få foretaget et sundhedstjek hos lægen og tale med din sundhedsplejerske om eventuelle muligheder i forhold til jeres baby og de individuelle behov, I har. Dernæst så skal du lægge en god taktik for søvn for hele familien og for håndtering og lindring af gråd og uro.

Hvis du har behov for at få lagt en stærkere taktik for jer som familie, så kan du søge hjælp hos tidligere kolikforældre i dit netværk eller søge yderligere råd på nettet. Du kan også kigge nærmere på KolikTAKTIK, som er et 7 ugers onlineforældre for kolikforældre. KolikTAKTIK er et nemt, tilgængeligt onlineforløb, som stræber efter at samle al viden for at sikre, at forældre og babyer kommer nemmest gennem en periode med kolik. Klik her for at læse mere.

Hvordan påvirker babygråd dig som forælder?

Babygråd er designet til at vække følelser og reaktioner fra forældrene. Det er en overlevelsesmekanisme hos babyerne, som sikrer, at de får mad, omsorg og opmærksomhed på de rette tidspunkter. Når du ser mødre og fædre hoppe op af deres stole med lynets hast, når babyalarmen lyser eller I kan høre babygråd i det fjerne, så er det altså de stærke instinkter, der er på spil for at sikre vores børns overlevelse. Derfor er det også helt normalt, hvis du bliver frustreret, føler dig magtesløs, skamfuld og bliver fyldt med frygt, hvis du ikke oplever at kunne afhjælpe og stoppe din babys gråd. Det er dit instinkt, som giver dig en oplevelse af at fejle.

Når du oplever at stå med den stærke følelse af frustration og magtesløshed, så er det, fordi du har afprøvet alt og ganske enkelt ikke kan gætte dig frem til hverken årsag eller løsning. Det kan være sin sag at nå frem en accept af den høje babygråd, når du er træt, ikke har fået noget at spise, ikke været i bad i tre dage, og der fem timer til, du øjner chancen for aflastning af din partner eller familie.

Frygten kan opstå, når du bliver i tvivl, om der er noget galt med din baby. Er der noget, du har overset? Er der noget, lægen har overset i løbet af sundhedstjekket? Det er naturligt at bekymre sig, når din baby græder uden åbenlys årsag. Du SKAL faktisk bekymre dig i den situation, fordi det vil hjælpe jer med at afprøve forskellige løsninger og forhåbentligt lindre din babys gråd og uro bare en lille smule.

Det overrasker mange forældre med urolige og/eller grædende babyer, at de kan blive overvældet af skam. Skammen ved ikke at føle sig som den ‘perfekte forælder’ eller skammen over ikke at have en fredfyldt, smilende, lille baby, som ligger pludrende og charmerer alle. Skammen over den høje gråd i offentlig transport eller på besøg hos mødregruppen.

Frustration, magtesløshed, bekymring, frygt og skam må helst ikke få magten over jeres hverdag. Vær opmærksom på, om du ændrer noget radikalt, fordi du frygter gråd eller uro. Vær også opmærksom på dit eget humør og stemning og tal med din læge eller sundhedsplejerske, hvis du kan se, at du har svært ved at holde humøret oppe gennem babygråd og uro.

Alle forældre vil opleve i ny og næ, at de ikke kan finde årsagen til deres babys gråd. Måske er babyen overtræt og vil ikke overgive sig til søvnen? Måske har han/hun feber og kan ikke finde ro? Måske er det tænderne, som er på vej? Det kan være udfordrende at gætte sig frem til ved hver en grådfyldt stund. Hvis du er forælder til en kolikbaby, er der behov for at modarbejde dine instinkter og give dig ro omkring gråden, for det vil være en fast del af din hverdag, indtil tilstanden forbedres.

Hvad kan du gøre, når din baby græder hele tiden?

Når din baby græder, så skal du ændre på et eller flere forhold. I dette afsnit vil du få en opridsning af, hvad du kan ændre her og nu – og hvad du kan lægge af taktik i det mere overordnede billede:

Kortsigtet taktik:   

 • Mad/drikke (læs uddybning i et afsnit højere oppe)
 • Søvn (læs uddybning i et afsnit højere oppe)
 • Ro (læs uddybning i et afsnit højere oppe)
 • Tryghed (læs uddybning i et afsnit højere oppe)
 • Omsorg (hoved-mod-hoved, kramme, nynne, ae, klappe blidt på ryggen)
 • Ændring i stilling (hvadenten det er i seng, barnevogn eller i dine arme)
 • Temperaturregulering (for varmt eller for koldt, dyne på eller ej)
 • Sygdom eller smerte (afdækning af feber, snot, tænder, myggestik eller lign.)

Langsigtet taktik:

 • Stærke rutiner omkring søvn, mad, aktiviteter etc.
 • Arbejde med, hvordan søvnen gribes an både om dagen og om natten

Det kræver lidt tid og overskud at ændre på den mere langsigtede taktik, fordi mange babyer (især dem som er urolige og græder meget) reagerer med endnu mere gråd og uro, når du ændrer på noget. Men lige præcis ændringer omkring søvn og indførelse af stærke rutiner omkring mad, søvn og aktiviteter kan gøre en verden til forskel for dig og din lille grædende og urolige baby.

Hvis du vælger at give dig i kast med at indarbejde den mere langsigtede taktik, så er det en god idé at rådføre sig med nogen, som har stået i samme eller lignende situation. Det kræver som nævnt vedholdenhed og styrke at ændre i rutinerne, og du skal føle dig overbevist om, at det er det rette, så du kan holde fast i beslutning, selvom det måske kan tage tid. Hvis du gerne vil søge inspiration online, så kan du læse mere om vores 7 ugers onlineforløb, KolikTAKTIK. Det første tema i forløbet er søvn, og under alle temaerne gennemgås etablering af rutiner, da det giver ro hos din lille baby.

Hvad kan du gøre, når din baby græder om natten?

Mange forældre til små babyer oplever, at gråd om natten i særdeleshed kan være til gene. Både voksne og babyer har brug for søvn for at være den bedste version af sig selv og komme godt gennem dagen. Spædbørn vågner rigtig mange gange både dag og nat, både for at få mad og søge tryghed. De har brug for hyppige indtag af mad, fordi deres mavesække ikke er så store endnu. Heldigvis bliver det for de fleste babyers vedkommende hurtigt bedre, og man siger, at det er rigtig flot, når de kan sove 5 timer i træk (som er definitionen på at ‘sove igennem’).

Det er meget individuelt, hvad der virker for at lindre din babys gråd. Det handler om at afprøve forskellige teknikker og lære din baby at kende, så du kan afkode, hvad der virker bedst nat og dag. Det er ikke sikkert, at det er de samme ting, som virker.

Når din baby græder om natten, så er det helt naturligt at ville tage ham/hende op og give trøst. Hvis ikke der er behov mad, så er babyens behov typisk er at få vished om, at du er til stede, få tryghed og opmærksomhed. Hvis din baby er gammel nok til at etablere en stærk rutine for madindtag, så ved du med det samme, om der er behov for mad eller om det er noget andet, som er på spil. Hvis din baby ikke skal spise, så prøv at se, om en han/hun kan beroliges med en hånd på ryg, skulder eller hoved. Nogle gange kan din baby græde lidt i søvne og vil faktisk blive vækket og forvirret af at blive taget op. Andre gange vil der være behov for at gå lidt rundt med din baby og vugge ham/hende i søvn igen. Når din baby er lidt større kan du prøve lægge din baby ned i egen seng, inden han/hun falder i søvn, så han/hun vænner sig til at lukke øjnene uden din nærkontakt.

Det kan anbefales at tale så lidt som muligt (måske bare nynne, brumme eller sige ‘shhshh’), holde lyset slukket og bevare stemningen rolig og slumrende. Det hjælper din baby til at finde tryghed i at sove videre.

For nogle forældre føles natteuro som en lettere irriterende ting og for andre har det store konsekvenser for mental og fysisk velvære. Vær først og fremmest ærlig overfor dig selv, din partner og din omverden, uanset om du er meget påvirket af ganske få opvågninger eller om du har fint overskud på trods af mange opvågninger. Der er ingen skam i at blive påvirket af at få forstyrret sin nattesøvn hver nat. Prøv at få søvn om dagen – enten når din baby sover eller når du får aflastning af din partner eller familie eller venner. Din søvn er som udgangspunkt det vigtigste for at holde dig ovenpå.

Lindring af gråd

Med en hårdt ramt kolikbaby giver det ikke rigtig mening at prøve at træne sin baby til ikke at græde eller forsøge at vænne dem til at undvære sine forældre ved gråd. En kolikbaby er ofte urolig og grædende og har brug for den nærhed og omsorg, som du kan give i denne periode. Du kan med andre ord ikke give din baby dårlige vaner ved at tage ham/hende for meget op eller sove for meget sammen med ham/hende.

 

Til gengæld er det en god idé at få hjælp til at lindre gråd og uro, for du kan ikke klare opgaven selv i denne periode.

 

Når du eller andre skal trøste din baby, så kan du prøve følgende, som kan lindre gråd og uro:

 

Trøstetaktik:

 • Distrahér din baby med musik, støj, hoppeture, gå rundt og vise alle ting i stuen
 • Prøv at skabe et roligt miljø f.eks. med rolig musik, nynnen og småsnak
 • Gå med din baby på armen i hoppende bevægelser, og gyng tungt ned på gulvet for at give et lille hop, når du går ned i knæ.
 • Brug den samme nusseklud eller bamse til at skabe tryghed ved gråd
 • For babyer, som ikke bryder sig om at blive taget op, når de græder: du kan ae, nynne, snakke, distrahere med lege, lysende ting, musik eller tv
 • Klap blødt i numsen eller på ryggen. Det minder din baby om dit hjerteslag, da han/hun var inde i din mave og giver tryghed
 • Prøv at læg din baby til at sove, hvis det passer ind i rytmen. Nogle babyer kan godt lide at køre i barnevogn hen over brosten eller lignende, som giver en rumlende lyd
 • Brug slynge, vikle og bæresele for at have din baby helt tæt på dig på en måde som samtidig giver dig frihed til at lave nogle andre ting
 • Afprøv om det kan hjælpe at hoppe med din baby på en pilatesbold. Vær dog opmærksom på, at din baby ikke lige pludselig kun kan falde til ro eller sove ved at hoppe
 • Giv din baby et varmt bad for at se, om varmen og vandet giver ro

Lindring af gråd

Med en hårdt ramt kolikbaby giver det ikke rigtig mening at prøve at træne sin baby til ikke at græde eller forsøge at vænne dem til at undvære sine forældre ved gråd. En kolikbaby er ofte urolig og grædende og har brug for den nærhed og omsorg, som du kan give i denne periode. Du kan med andre ord ikke give din baby dårlige vaner ved at tage ham/hende for meget op eller sove for meget sammen med ham/hende.

 

Til gengæld er det en god idé at få hjælp til at lindre gråd og uro, for du kan ikke klare opgaven selv i denne periode.

 

Når du eller andre skal trøste din baby, så kan du prøve følgende, som kan lindre gråd og uro:

 

Trøstetaktik:

 • Distrahér din baby med musik, støj, hoppeture, gå rundt og vise alle ting i stuen
 • Prøv at skabe et roligt miljø f.eks. med rolig musik, nynnen og småsnak
 • Gå med din baby på armen i hoppende bevægelser, og gyng tungt ned på gulvet for at give et lille hop, når du går ned i knæ.
 • Brug den samme nusseklud eller bamse til at skabe tryghed ved gråd
 • For babyer, som ikke bryder sig om at blive taget op, når de græder: du kan ae, nynne, snakke, distrahere med lege, lysende ting, musik eller tv
 • Klap blødt i numsen eller på ryggen. Det minder din baby om dit hjerteslag, da han/hun var inde i din mave og giver tryghed
 • Prøv at læg din baby til at sove, hvis det passer ind i rytmen. Nogle babyer kan godt lide at køre i barnevogn hen over brosten eller lignende, som giver en rumlende lyd
 • Brug slynge, vikle og bæresele for at have din baby helt tæt på dig på en måde som samtidig giver dig frihed til at lave nogle andre ting
 • Afprøv om det kan hjælpe at hoppe med din baby på en pilatesbold. Vær dog opmærksom på, at din baby ikke lige pludselig kun kan falde til ro eller sove ved at hoppe
 • Giv din baby et varmt bad for at se, om varmen og vandet giver ro

 

Forside |Alt om kolikLær TaktikkenBlog | Køb onlineforløb | Om os |Mit univers |

 

Copyright  2018 KolikTAKTIK