baby-shoes_color
Logo_L_R
Aktiv 5

Kolik definition og symptomer

Har min baby kolik?

Når du skal vurdere, om din baby har kolik, så er den gængse metode at vurdere, hvor meget din baby græder. Læger og sundhedsplejerske kalder det for kolik, hvis din baby græder mere end

- 3 timer i døgnet
- 3 dage om ugen
- 3 uger af gangen

Kolik hos nyfødte og babyer er som diagnose omdiskuteret. Flere og flere kalder det en "skraldespandsdiagnose", fordi der stadig er en del læger, beder forældrene om at "vente et par måneder til det går over af sig selv". Som forældre til en grædende og urolig baby, er det som oftest uudholdeligt at vente et par måneder og bare håbe på, at det går over af sig selv.

Kolik er i vores øjne en overordnet term, som kan dække over en masse underliggende tilstande. Nedenfor kan du se nogle af disse tilstande – og vi dykker endnu dybere ned i dem i de første moduler af vores onlineforløb.

Læs mere om babygråd her

Kolik - hvad er symptomerne? 

Symptomerne på kolik er først og fremmest, at din baby  er grædende og urolig end normalt, og at det ikke umiddelbart har en årsag.

Det er også en god idé at bruge din intuition som forælder. Er det din oplevelse, at din baby mistrives, ikke tager nok på, ikke kan finde ro hverken i din favn eller et trygt sted (som f.eks. sengen eller barnevognen)? Så kan der være god grund til at kigge nærmere på, om din baby har brug for hjælp.

Det er vigtigt, at du involverer din læge og/eller sundhedsplejerske, hvis du oplever, at din baby græder mere end gennemsnittet. Lægen skal hjælpe dig med at sikre, at din baby ikke fejler noget.

Hvis ikke din læge eller sundhedsplejerske kan tilbyde nogen umiddelbar årsag, så er det en god idé selv at gå på opdagelse i din babys gråd og uro. Der er nemlig en række symptomer og årsager, som du selv kan afdække og lindre med små justeringer.

 

Nedenfor ser du nogle af dem, som vi anbefaler, at du overvejer:

 

Hvorfor har min baby kolik - og hvordan kan man undgå det?

Kolik hos nyfødte og babyer er og bliver en gåde, da der ikke er fundet endegyldige svar i forskningen. Nogle mener, at det udelukkende skyldes det umodne tarmsystem, andre mener at indtag af laktose fra moderens side kan gøre have indflydelse og andre igen mener, at det er moderens egen tarmflora (som jo videregives til babyen ved fødslen), som kan spille negativt ind i regulering og opbygning af babyens mave- og tarmsystem.

Det er umuligt at sige noget om, hvorfor lige præcis din baby græder mere end gennemsnittet. Du har som forælder intet gjort forkert, og vi ved, at du gør alt, hvad du kan for at finde svar og lindring til din grædende og urolige baby.

Hvor længe varer kolik hos babyer?

Kolik hos babyer varer som oftest cirka tre måneder eller vil i som minimum blive bedre dag for dag efter tre måneder.

Mange oplever, at selvom babyen måske har fundet lindring, så er familien som helhed i så meget underskud, at kolikforløbet kan føles længere, fordi det tager tid at få sovet nok og komme helt ud på den anden side.

Som forældre til en grædende og urolig baby er det helt naturligt, at det optager noget energi at researche på, hvor længe kolikforløbet varer. Tanken om at skulle være i så massivt søvnunderskud og høre på så meget gråd bare én dag mere, kan være kilde til stor frustration. Du kan læse statistikker, lytte til gisninger og satse på, at gråden mindskes efter 3 måneder - men ingen kan besvare de vigtige spørgsmål: Hvornår kan vi igen få lov at sove? Hvornår holder min baby op med at græde så meget?

Du skal derfor lægge en strategi, en taktik, en plan for din hverdag, som kan hjælpe dig gennem perioden, uanset hvor lang tid den varer. Du skal sikre dig, at strategien giver håb om lindring og bedring til både din baby og jer som familie - og at du finder en ro i den situation, som I står i (uanset hvor umuligt det virker lige nu).

Læs mere om at lægge en taktik her

Du kan også få adgang til vores 7 ugers onlineforløb, hvor du får serveret en velafprøvet taktik til at få bedre forståelse, mere søvn og ikke mindst en glad baby. Klik her og læs mere.

Kolikstatistik

51,5 % af vores 130 tidligere kolikmødre fortæller, at deres kolikforløb har varet 3-6 måneder.
31,5 % beskriver, at det varede mere end 3 måneder

Hvornår starter kolik?

Det er meget individuelt, hvornår din baby græder meget, at du kan kalde det kolik. Alle baby har urolige og grådfyldte perioder, og derfor tager det ofte lidt tid, før du opdager - og måske også indser, at din baby græder mere end gennemsnittet.

Hvis vi skulle sige noget generelt, så begynder de fleste forældre at undre sig over vedvarende gråd og uro omkring de 3-5 uger. For andre er det allerede inden for det første døgn, at gråden og uroen ingen ende vil tage. Nogle gange går der flere måneder, før det går op for forældrene, at deres baby græder meget og har brug for en ekstra hånd til at finde ro og få søvn.

Hvordan behandler man kolik? Og hvilken behandling er bedst?

Der er ikke en decideret behandling, medicin eller kur, som kan afhjælpe din babys gråd og uro. Men når lægen har konstateret, at han/hun ikke kan hjælpe med at lindre din babys gråd og uro, så har du heldigvis andre muligheder, som kan afprøves.

Læs mere her om de forskellige udfordringer, der kan ligge til grund for, at din baby græder eller er urolig.

Læs mere her om de forskellige behandlingsformer, der findes til at lindre din babys symptomer.

Det er individuelt, hvilken behandlingsform eller hvilke justeringer, som med fordel kan foretages. For individuel rådgivning kan du tilmelde dig vores onlineforløb her.

 

Det er individuelt, hvilken behandlingsform, som vil gavne din baby mest

Hvilke D-dråber skal du vælge til din baby? 

D-dråber er sjældent direkte årsag til kolik, men nogle forældre har alligevel oplevet en positiv effekt på maveproblemer hos deres babyer.

Nogle forældre oplever, at deres babyer reagerer på at få D-dråber ved at få maveonde (mavekneb, forstoppelse eller diarré). Derfor er D-dråberne et rigtig godt sted at starte, når du skal afprøve forskellige ting for at hjælpe din baby til at græde mindre og få mere søvn.

Du kan starte med at holde øje med, om din baby vrider sig, krummer sammen i maven eller trækker benene op mod maven i cirka en time efter, at du har givet D-dråberne. Hvis det gentager sig, kan det være en god idé at holde en uges pause og se, om det hjælper på maveonde, uro og gråd.

 

 

Når du skal genoptage D-dråberne, så kan du afprøve et andet mærke. Nogle har gode erfaringer med at vælge et mærke uden kokosolie. Herefter kan du igen observere din babys reaktion på dråberne.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at give din baby 10 mikrogram D-vitamin i form af D-dråber hver dag fra han/hun er 2 uger til to år gammel. D-vitamin har afgørende betydning for din babys udvikling - og er derfor vigtigt at tilsætte din babys modermælkserstatning, på ske eller ved dryp i munden til ammebabyer eller flydende kost til større babyer.

Der er ikke nogen videnskabelig undersøgelse, som har vist, at D-dråberne skulle være årsag til maveonde hos babyer. Ikke desto mindre anbefaler vi, at du afprøver at udskifte dine D-dråber for at være på den sikre side.

 

Aktiv 2

Hvilken sutteflaske og modermælkserstatning skal jeg vælge til grædende baby? 

Sutteflaske og typen af modermælkserstatning kan bidrage til, at din baby græder mindre og er mindre urolig.

Vælg en sutteflaske som er særligt egnet til kolikbabyer og babyer med maveproblemer. Mange sutteflaske-producenter har én eller flere af deres flasker, som hjælper din baby med at få luften presset ud i bunden af flasken fremfor ned i maven. Når din baby har luft i maven, så giver det nemlig ofte anledning til gråd og uro.

Når du vælger modermælkserstatning, så kan du vælge et mærke, som er særligt skånsomt for sensitive maver. Du kan vælge ét de gængse mærker i et større supermarked, eller du kan gå på apoteket og få vejledning til at vælge en variant, som er særligt målrettet sarte maver.

Du kan læse gode tips til at bruge sutteflaske her.

Har min baby kolik eller er det almindelig uro og gråd? 

Kolik eller almindelig babyuro? Det spørgsmål har rigtig mange forældre stillet sig selv gennem tiderne. For nogle betyder det rigtig meget at få på plads, om det er decideret kolik - og for andre er det mindre vigtigt at få sat ord på udfordringen. Men fælles for alle kan være, at gråden, uroen og frustrationerne trækker tænder ud.

Du kan tage udgangspunkt i, om din baby græder mere end 3 timer om dagen, 3 dage om ugen og i mere end tre uger i træk. På den måde sikrer du dig, at det er mere end blot en 'fase', som din baby skal igennem.

Prøv at observere din baby i et par dage og se, om du kan finde sammenhæng i, hvornår der er gråd og uro - og hvor lang tid af gangen det opstår. Notér også hvad I har afprøvet allerede - og hvor lang tid I har afprøvet det. På den måde får du overblik over jeres situation og kan bedre forklare læge og sundhedsplejerske om jeres situation.

Det behøver ikke være vigtigt at få afklaring på, om din baby har kolik eller ej. Hvis din oplevelse er, at du har brug for værktøjer til at afhjælpe og lindre din babys situation, så skal du lytte til det og opsøge hjælp - og ikke mindst lægge en taktik for jer som familie.

Det er dog også vigtigt, at du bruger din intuition. Hvis du har en fornemmelse af, at din baby græder meget ofte, og det giver anledning til frustrationer hos jer, så er det vigtigt, at du bruger din sundhedsplejerske og læge til at hjælpe med at vurdere din babys trivsel og behov.

 

Er kolik arveligt? 

Arvelighed inden for kolik er ikke påvist. Hvis du har haft en baby med kolik med dit første barn, er der altså ikke nødvendigvis øget risiko for at få et barn mere med kolik.

Der er indikationer på, at der er en sammenhæng mellem moderens tarmflora og babyens tarmflora, så derfor kan det være en mulighed at prøve at styrke sine tarmbakterier med f.eks. probiotika inden en forestående fødsel. Derfor kan nogle mødre med svækket tarmflora måske opleve, at deres babyer har flere udfordringer med forstoppelse, mavekneb eller diarré.

Der er også indikationer på, at for tidligt fødte babyer græder mere og er mere urolige og de har mere tendens til et umodent tarmsystem. Så hvis du føder flere børn for tidligt, så kan det give større risiko for kolik.

 

Hvornår stopper kolik? 

Kolik varer ofte i cirka tre måneder eller begynder som minimum at blive bedre efter tre måneders tid.

Forværrer min kost kolikken? (ved amning)

Der er lavet flere undersøgelser, som mener at påvise, at der kan være en sammenhæng mellem moderens kost og uro i babyens mave. Så hvis du ammer, skal du især være opmærksom på følgende kost (ud over dem, som står i de almindelige guides til ammende kvinder).

  • Mælk
  • Frugtsyreholdige produkter (juice etc.)

Du kan nemt finde uddybende råd på nettet ved at søge på amning og kolik.

...der kan være en sammenhæng mellem moderens kost og uro i babyens mave.

Hvordan kommer jeg gennem perioden som forælder? 

De fleste forældre har i første omgang brug for at finde svar og løsninger. Det er derfor en god idé at starte med at researche på muligheder for lindring.

Første skridt er at gå til lægen og tale med jeres sundhedsplejerske. Dernæst kan du begynde at observere din baby og udforske andre muligheder for behandlinger eller justeringer, som forhåbentligt kan hjælpe din baby.

Når du har afprøvet lidt forskelligt, så er det på tide at lægge en taktik, så I kan komme godt gennem perioden som familie. Det er en god idé at få hjælp fra de nærmeste, være gode til at kommunikere sammen i familien om udfordringen og forventningsafstemme med netværk, arbejdsplads og andre om, at I vil være lidt på vågeblus i en periode.

Hvis du vil læse mere om vores anbefalinger til en taktik, så læs her. 


 

Forside |Alt om kolikLær TaktikkenBlog | Køb onlineforløb | Om os |Mit univers |

 

Copyright  2018 KolikTAKTIK