baby-shoes_color
Logo_L_R
Aktiv 5

Refluks definition og symptomer

Har min baby refluks?

Refluks hos babyer (tilbageløb af mælk/gylp) er helt naturligt for babyer. Babyers lukkemuskel er nemlig først fuldt udviklet omkring 6 måneders alderen, og indtil da kan mælken nemt løbe ud igen.

Din baby oplever måske at have gener af at gylpe? Det kan være ved at græde eller vride sig før, under eller efter gylp. Det kan også være, at din baby har svært ved at finde ro efter et måltid? I så fald er det en god idé at kigge nærmere på, om din baby kan have mere smertefuld refluks.

Uanset om din baby tilhører gylper meget lidt eller voldsomt og ofte, så kan han/hun risikere at have smertefuld refluks. Især hvis din baby lider af søvnbesvær, er urolig før, under eller efter måltiderne og græder uforklarligt flere gange om dagen.

Hvis din baby ikke gylper særligt ofte, men alligevel græder og er urolig, så kan du teste, om din baby har silens reflux (læs længere nede).

For med sikkerhed at afgøre, om din baby har refluks, så kan du i en periode behandle din baby som en refluksbaby for at se, om det gør en forskel. Hvis din baby har refluks vil du relativt hurtigt kunne se en effekt.

Refluks - hvad er symptomerne

Symptomerne på refluks eller silent reflux kan være:

 • Uforklarlig gråd flere gange i døgnet
 • Gråd før, under og/eller måltidet
 • Har svært ved at finde ro - særligt i liggende stillinger
 • Vil gerne bæres og holdes oprejst (og bliver derfor ofte urolig under skift af ble, ved spisning og sovetid)
 • Får ofte mad/mælk galt i halsen
 • Urolig, når han/hun skal bøvse
 • Lugter surt ud af munden
 • Hvæsende eller hæs stemme/gråd
 • Vil ikke sidde i autostol

Hvorfor har min baby refluks - og hvordan kan man undgå det?

Ingen ved hvorfor nogle babyer har voldsommere og mere smertefuld refluks og tilbageløb af mælk end andre.

Nogle babyer får refluks i forbindelse med introduktion af modermælkserstatning, fordi mælken løber hurtigere i en sutteflaske og babyerne har sværere ved at regulere indtaget af mælk.

Hvornår starter refluks?

Hvornår refluks eller silent reflux starter hos små babyer, er der ikke nogen præcise undersøgelser af. For nogle babyer starter det allerede indenfor det første døgn. For andre går der et par måneder, før det for alvor bliver smertefuldt for babyen.

 

Hvor længe varer refluks hos babyer?

Refluks hos babyer varer som oftest til de er 5-7 måneder gamle eller vil i som minimum blive bedre dag for dag efter 5-7 måneder i takt med. Dette sker i takt med at lukkemusklen bliver styrket, og din baby indtager mere fast føde. For et ganske lille antal babyer fortsætter refluksen til de bliver ældre.

Hvordan behandler man refluks? Og hvilken behandling er bedst? 

Der er flere måder at gribe refluks an på i forhold til behandling. Der findes medicinsk behandling, kropsbehandlinger som lindrer spændinger omkring mave og lukkemuskel og ikke mindst forskellige justeringer i forhold håndtering af din baby.

Hvilken sutteflaske og modermælkserstatning skal jeg vælge til min refluksbaby?

Mange kolik- og refluksbabyer har udfordringer med at komme af med deres bøvser, og for mange giver det gråd og uro. Jeres valg af sutteflaske og modermælkserstatning hjælper til, at din baby græder mindre og er mindre urolig.

Du kan vælge en sutteflaske som er særligt udviklet til kolikbabyer og babyer med refluks. Der findes flasker, som hjælper din baby med at få luften presset ud i bunden af flasken fremfor ned i maven. Når din baby har luft i maven, så giver det nemlig ofte anledning til gråd, uro og tilbageløb af mælk.

Når du vælger mærket af modermælkserstatning, så kan du vælge et mærke, som er særligt udviklet til refluksbabyer. Du kan vælge ét de gængse mærker i et større supermarked, eller du kan gå på apoteket og få vejledning til at vælge en variant, som er særligt målrettet sarte maver.

Du kan læse gode tips til at bruge sutteflaske her.

Luft i maven giver ofte uro hos kolikbabyer

Har min baby refluks eller er det almindelig gylp?

Hvis din baby gylper meget og er urolig, så vil du ofte spørge dig selv, hvornår det er behandlingskrævende refluks. Svaret er, at det er behandlingskrævende refluks, når din baby ikke trives med at have refluks. For nogle vil det kræve medicinsk behandling - for andre kan det afhjælpes med små justeringer i hverdagen.

Aktiv 2

Er refluks arveligt?

Arvelighed er ikke påvist i forhold til refluks.

Hvornår stopper refluks?

Refluks stopper, når din babys lukkemuskel er udviklet kombineret med, at din baby får mere og mere fast føde (som nemmere holder sig nede i maven frem for at komme op som tilbageløb).

Sammenhæng mellem refluks hos babyer og moderens kost

Der er lavet flere undersøgelser, som mener at påvise, at der kan være en sammenhæng mellem moderens kost og uro i babyens mave. Så hvis du ammer, skal du især være opmærksom på følgende kost (ud over dem, som står i de almindelige guides til ammende kvinder).

 • Mælk
 • Frugtsyreholdige produkter (juice etc.)

Du kan nemt finde uddybende råd på nettet ved at søge på amning og kolik.

 

...der kan være en sammenhæng mellem moderens kost og uro i babyens mave.

Hvordan kommer jeg gennem perioden som forælder? 

Det kan være utroligt hårdt og opslidende at have en urolig og grædende baby som følge af refluks. Ud over urolige dage og nætter så er der også en masse ærgrelse forbundet med at have en baby, som gylper på ens tøj, på møbler, gulv og andet.

Først og fremmest er det vigtigt at få forståelse for din babys situation og forsøge at lindre så vidt muligt. Dernæst er det en god idé at optimere både din babys og dine egne chancer for at få en masse søvn og energi. Med andre ord så skal I have lagt en taktik for at komme gennem perioden.

Vi anbefaler desuden, at du finder et fællesskab med andre, som står i samme situation, fordi vores erfaring er, at det er vigtigt at have nogen at spejle sig i. Det kan være i mødregruppe, gennem din sundhedsplejerske - eller du kan gøre brug af vores onlineforløb og komme i en onlinegruppe med andre forældre, som står i samme situation.

Du kan læse mere om vores taktik her. 

 


 

Forside |Alt om kolikLær TaktikkenBlog | Køb onlineforløb | Om os |Mit univers |

 

Copyright  2018 KolikTAKTIK